Agressie is een vorm van communicatie die gerespecteerd en eerder herkend zou mo…


Agressie is een vorm van communicatie die gerespecteerd en eerder herkend zou moeten worden om bijtincidenten te voorkomen. In verreweg de meeste gevallen probeert een hond met deze signalen escalatie te voorkomen.

Wanneer je dergelijke communicatie (bijvoorbeeld blaffen of grommen) onderdrukt via straf, dan kun je een hond creëren die schijnbaar ‘uit het niets’ bijt. Bestraf agressie dus nooit. Vergroot wel direct de afstand tussen hond en trigger, evalueer de situatie en achterhaal de onderliggende oorzaak.

Waarom toont een hond agressie, hoe kun je hier het beste op reageren en wat kun je doen om dit gedrag te voorkomen en veranderen? In dit artikel ga ik hier dieper op in:
www.hondenlot.nl/gedragstherapie/agressie.html

Een paar quotes uit het artikel:
“Waar defensieve agressie meer neigt naar het vermijden en voorkomen van verdere escalatie, neigt offensieve agressie meer naar een actievere, opgewonden vorm van dreigen. De houding of intentie verandert niets aan de onderliggende oorzaak of emotie.
Het is een groot misverstand dat honden die agressie tonen in een verhoogde houding zelfverzekerd (of dominant*) zouden zijn.”

“Agressie is verbonden aan negatieve emoties. Alleen positieve emoties (prettige ervaringen) kunnen dit gedrag doen verminderen en stoppen.”

HondenLot

Source

Posted by
Ingeborg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.