Wat is de neus van een hond toch een mooi apparaat…

Wat is de neus van een hond toch een mooi apparaat. Er is een hele wereld vol geuren waar wij als mens geen weet van hebben, maar voor een hond zo belangrijk is. Voor een hond werkt snuffelen kalmerend, ze halen er allerlei informatie uit en het voldoet aan de natuurlijke behoefte.


De mogelijkheid voor dieren om natuurlijk en normaal gedrag te vertonen is een essentieel onderdeel van welzijn.
Een van de meest waardevolle adviezen die ik mijn clienten dan ook altijd geef is: stimuleer vooral dat snuffelen en strooi brokjes, kruimels, lekkers of verstop het tussen het gras of bladeren of in kleedjes, speeltjes, etc.

Uiteraard krijg ik dan ook wel eens de vraag: “Maar leer ik mijn hond daarmee niet dat hij van de grond mag eten?”
Mijn antwoord: “Nou, dat hoef je een hond niet aan te leren. Zelfs bij onze zwaar gedomesticeerde huishonden zit dit natuurlijke gedrag namelijk nog steeds diep ingeworteld binnen hun brein. Het gaat er juist om dat je de hond hiermee op een veilige manier in die behoefte voorziet.”

Meer lezen over de gedragsmatige behoeftes van honden:
http://hondenlot.nl/welzijn/gedrag.html

Source

Posted by
Ingeborg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.