Mag jouw hond het weten? “Laat dat!” “Weg daar!” …


Mag jouw hond het weten?

“Laat dat!”
“Weg daar!”
“Niet doen!”
“Néé!”

Zeg eens eerlijk… hoe reageer jij als jouw hond zijn neus ergens insteekt?

Het verbaast mij dagelijks hoe honden beperkt worden in het gebruik van hun neus. Zodra hij zijn neus op iets richt, staat de baas op scherp. Wij mensen vinden daar wat van en meestal vinden we het niet goed.

En dat is jammer.
Een grote gemiste kans, vind ik zelfs.

Want de neus is voor de hond extreem belangrijk. Via zijn neus vergaart hij de meeste informatie. Via zijn neus kan hij inschatten wat er aan de hand is, of de situatie oké is, waar je bent geweest en wat er nú is.

Zijn neus gebruikt hij net als wij onze ogen en oren gebruiken. Als wij ergens binnenkomen, iemand ontmoeten of er komen nieuwe spullen in huis, gebruiken wij onze ogen en oren om informatie te verschaffen. De hond gebruikt als eerste zijn neus.

Hem verbieden zijn neus te gebruiken, staat gelijk aan onze oren en ogen afplakken. Best naar toch? Als je bedenkt wat dat met je doet…

Interessant is dat we in hondenactiviteiten de hondenneus graag aan het werk zetten. Hersenwerk, speuren en detectie zijn populair. Maar zodra de neus zich meldt in het dagelijks leven kijken we er opeens anders naar. Dan wordt het als lastig, ongewenst of zelfs vies ervaren.

Maar een hond heeft geur nodig om ‘te weten’. Dus laat hem snuffelen. Altijd.

Geef hem de kans om te snuffelen aan de inhoud van een boodschappentas, op gepaste afstand aan eten dat op tafel staat, in een kastje wat open gaat, onder de staart van een andere hond als deze dat oké vindt, aan een struikje vol hondenpies, aan een versgedraaide hondendrol, aan jassen van bezoek, aan handen waarmee je net je boterham hebt gegeten… Laat je hond snuffelen en geef hem informatie.

En je zult zien, dat hij met die informatie beter kan functioneren. Net als jij dat kan als je weet wat er is. Als je weet wat je kunt verwachten.

Informatie is belangrijk om goed te kunnen functioneren en anticiperen op het nú en het geeft houvast in nieuwe situaties in de toekomst. En dat zorgt er weer voor dat je hond sneller kan ontspannen en beter in zijn vel zit.

Daarom, beste baas, laat je hond snuffelen, laat hem weten wat er is.

#weeseenwijzebaas

Marleen van Baal
Hond InZicht

*delen van het bericht met bronvermelding is toegestaan en wordt gewaardeerd

Source

Posted by
Ingeborg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.