Dingen om bij stil te staan wanneer een hond iets …


Dingen om bij stil te staan wanneer een hond iets spannend vindt..

Als eerste kun je je afvragen: is het voor het welzijn van de hond bevorderend om datgene ontspannen te kunnen naderen? Waarmee ik doel op de vraag: is het nodig? Dit zou misschien nog wel eens kunnen verschillen per situatie..


Het forceren van interacties kan een averechts effect hebben op de gemoedstoestand en de leerervaringen die de hond hierbij opdoet.

Actief lokken kan soms vertrouwen vergroten, maar er kleven ook risico’s aan wanneer een hond vanuit een andere motivatie iets gaat naderen waar de hond eigenlijk nog moeite mee heeft.

Het aanmoedigen van eigen initiatief heeft dan ook meestal mijn voorkeur. Hierbij laat je de natuurlijke behoefte aan informatie over de omgeving zijn werk doen, waarbij de hond zichzelf in die behoefte kan voorzien, op eigen tempo.

Gerelateerde artikelen:
Socialiseren of traumatiseren: https://hondenlot.nl/artikelen/socialiseren.html
Angst is geen gedrag: https://hondenlot.nl/gedragstherapie/angst.html
Emotionele welzijnsbehoeftes van honden: https://hondenlot.nl/welzijn/emotie.html

© HondenLot

⚠️Delen vanaf deze post en pagina is toegestaan en wordt zeer gewaardeerd!?Downloaden/bewaren/opslaan/kopiëren/screenshots/uploaden in een eigen social media album maakt inbreuk op auteursrecht en Facebook voert handhaving uit.?
Meer informatie over mijn cartoons vind je hier:https://hondenlot.nl/diensten/cartoons.html

Source

Posted by
Ingeborg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *